У Рівненській ОДА відбулася нарада за участю енергетиків

9 жовтня у Рівненські ОДА пройшла нарада, присвячена проблемі розчистки від зелених насаджень охоронних зон трас повітряних ліній електропередачі власниками земельних ділянок, зокрема населенням. Тема надзвичайно актуальна, оскільки у 80% причиною аварійних знеструмлень під час негоди стають саме необрізані аварійні дерева та гілки зелених насаджень.

У нараді взяли участь заступник директора департаменту-начальник відділу департаменту ЖКГ, енергетики та енергоефективносіт ОДА Валерій ГУЗ, голова правління ПрАТ «Рівнеобленерго» Сергій Невмержицький, технічний директор ПрАТ «Рівнеобленерго» Ігор Красінський, начальник інспекції Держенергонагляду в Рівненській області Юрій Лєзніков, заступник міського голови Рівного Олексій Хмілецький та в режимі відео-конференції – представники усіх райдержадміністрацій області, голови ОТГ та керівники районних електричних мереж.

Зокрема, наголошувалося на важливості наведення ладу біля повітряних ліній, адже попри масштабні роботи, які проводять у цьому напрямку енергетики, необхідно, щоб до них долучалося і населення. Часто-густо необрізана гілка на присадибній ділянці може стати причиною знеструмлення усього села.

Нарада

Тож присутні заслухали інформацію про стан розчищення ПЛЕП силами «Рівнеобленерго». Загальний обсяг виконаних робіт за 8 місяців цього року склав:

– ПЛ-0,4 кВ – 965,2 км;

– ПЛ-10 кВ –516,3 км;

– ПЛ-35-110 кВ –78,6 км

Також присутніх проінформували про розроблені плани-графіки відключень електроенергії на період з жовтня до квітня, які власники зелених насаджень мають використати для розчистки ПЛЕП. Вони погоджені та затверджені органами місцевого самоврядування.

Наголошувалося на тому, що власники територій, тобто населення повинно саме організовувати ці роботи, а влада на місцях та енергетики лише допомагати їм у цьому.

На жаль, люди часто ігнорують таку вимогу нормативних документів (згідно з пп. 5.5 «Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України», затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10.04.2006 № 105 на виконання Закону України «Про благоустрій населених пунктів», відповідальними за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними є їхні власники та землекористувачі. При цьому, енергетики повинні лише виконувати заявки власників зелених насаджень на відключення ліній на період робіт, видавати приписи щодо неналежного утримання зелених насаджень в охоронних зонах ПЛЕП і відключати споживачів, які ці приписи не виконують. Процедура регламентується «Правилами охорони електричних мереж» (п. 23).

Тому керівництво «Рівнеобленерго» висловило сподівання на більш активну позицію з боку органів місцевого самоврядування щодо інформування населення про необхідність догляду за зеленими насадженнями на їхній території, донесення проведення процедури безпечного обрізання гілок на присадибних ділянках індивідуального житлового сектору, де проходять ПЛЕП. Крім того, «Рівнеобленерго» має внести пропозиції до розпорядження голови Рівненської ОДА, що врахували б процеси децентралізації. Зокрема, попереднє доручення голови ОДА щодо розчищення охоронних зон (№ 2888 від 02.10.2006)  не враховує створення об’єднаних територіальних громад.

Екран

Також під час наради було порушено тему наявності на Рівненщині значної кількості електроустановок та мереж, які не мають власника, але задіяні в схемі електропостачання споживачів. Зокрема, загальна протяжність по-суті «безгосподарних» повітряних ліній – понад 370 кілометрів, кабельних ліній – понад 26 кілометрів. Загалом від цих ліній живиться 90 юридичних осіб, 80 фізичних осіб-підприємців та понад 7 тисяч приватних абонентів.

Відсутність власника «безгосподарних» електроустановках та мережах унеможливлює забезпечення споживачів якісною електроенергією. Тому енергетики звернулися до керівників органів місцевого самоврядування з пропозицією передачі вказаних електроустановок і мереж на баланс енергопостачальної компанії через відповідні рішення сільських, селищних, міський та районних рад.

guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі