ВІДОКРЕМЛЕННЯ ОПЕРАТОРА СИСТЕМИ РОЗПОДІЛУ ВІД ПОСТАЧАННЯ ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ!

11.06.2017 року набрав чинності Закон України «Про ринок електричної енергії» від 13.04.2017 № 2019-VIII (далі – Закон), тим самим розпочався процес реформування електроенергетичної галузі в Україні.

Одним з основних етапів реформи є відокремлення функції з розподілу електричної енергії від функцій виробництва, передачі та постачання, тобто створення відповідних окремих юридичних осіб.

Положеннями  Закону, а саме пунктом 13 розділу ХVІІ Прикінцевих та перехідних положень визначено, що до 11.12.2018 існуючі сьогодні енергопостачальні компанії повинні вжити заходів щодо відокремлення оператора системи розподілу від постачання електричної енергії шляхом створення відповідних суб’єктів господарювання. При цьому постачальник, створений у результаті здійснення заходів з відокремлення оператора системи розподілу,  упродовж двох років з дня отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії буде виконувати функції постачальника універсальних послуг на закріпленій території, яка визначається як область, на якій до відокремлення провадив свою діяльність з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами та постачання електричної енергії за регульованим тарифом ПрАТ «Рівнеобленерго» – територія Рівненської області.

Універсальна послуга – постачання електричної енергії побутовим та малим непобутовим споживачам, що гарантує їхні права бути забезпеченими електричною енергією, при цьому універсальну послугу надають постачальники електричної енергії, на яких покладена дана функція. Постачання електричної енергії побутовим та непобутовим споживачам здійснюється за роздрібними цінами, встановленими державним Регулятором – Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг України (далі-НКРЕКП) згідно затвердженою нею методикою.

Згідно нормам чинного законодавства, ПрАТ «РІВНЕОБЛЕНЕРГО» створило нового постачальника – ТОВ «РІВНЕНСЬКА ОБЛАСНА ЕК» (далі – ТОВ «РОЕК»), головним пріоритетом якого є залишатись надійним та найбільш досвідченим електропостачальником Рівненської області завдяки наявності кваліфікованого виробничо-технічного персоналу, знання специфіки електромереж Рівненщини та галузі в цілому, поінформованість про усі законодавчі зміни, що  дозволить забезпечити надання клієнтам–споживачам якісних послуг з постачання електроенергії.

На засіданні НКРЕКП, що відбулось 14.06.2018 у формі відкритого слухання, прийнято рішення про видачу ТОВ «РОЕК» ліцензії на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу (постанова НКРЕКП №429 від 14.06.2018).

ТОВ «РОЕК» є постачальником електричної енергії і в подальшому має на меті здійснювати надійне та безперебійне постачання електроенергії усім споживачам, в т.ч. і побутовим та малим непобутовим, яким на сьогоднішній день здійснює постачання – ПрАТ «РІВНЕОБЛЕНЕРГО».

ПрАТ «Рівнеобленерго», згідно з Положеннями  Закону, а саме пунктом 13 розділу ХVІІ Прикінцевих та перехідних положень,  до 11.12.2018р. здійснюватиме постачання та передачу електричної енергії місцевими локальними мережами, а з 11.12.2018 р. за Товариством залишається функція тільки розподілу електричної енергії.

Споживачі (крім побутових та малих непобутових споживачів), яким на день набрання чинності Закону здійснював постачання електричної енергії постачальник за регульованим тарифом (ПрАТ «Рівнеобленерго»), мають обрати собі електропостачальника та укласти з ним договір постачання електричної енергії споживачу не пізніше ніж через 18 місяців з дня набрання чинності Закону (тобто до 11.12.2018).  ПрАТ «Рівнеобленерго» за згодою відповідного споживача повинно буде надати електропостачальнику інформацію про споживача, необхідну для зміни електропостачальника.

При цьому, зміна електропостачальника споживачем здійснюється на безоплатній основі у порядку, визначеному Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312 (далі – Правила роздрібного ринку електричної енергії).

У разі не обрання споживачем (крім побутового та малого непобутового споживача) нового електропостачальника протягом 18 місяців з дня набрання чинності Закону (до 11.12.2018 р.) постачання електричної енергії такому споживачу впродовж не більше 90 днів буде здійснюватися Постачальником «останньої надії» відповідно до статті 64 Закону, який буде визначений за рішенням Кабінету Міністрів України за результатами конкурсу. При цьому тарифи на послуги постачальника «останньої надії» будуть значно вище роздрібного тарифу постачальника електричної енергії.

Шановні споживачі! Звертаємо Вашу увагу на те, що процес реформування електроенергетичної галузі України жодним чином не вплине на діючі тарифи на електроенергію, що відпускається населенню. Нагадуємо, тарифи затверджені постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 26.02.2015 № 220 (зареєстровані в Міністерстві юстиції 02.03.2015 за № 235/26680) є діючим та змінюватися не будуть.

Контактні дані та інформація стосовно постачання електричної енергії  розміщена на сайті ТОВ «РОЕК». Також, для  вас працює кол-центр за телефоном (0362) 69-44-68.

Додаткові роз’яснення:

  • малий непобутовий споживач – суб’єкт малого підприємництва, електроустановки якого приєднані до системи розподілу електричної енергії номінальною напругою не більше 1 кВ, який купує електричну енергію для власного споживання. Малі непобутові споживачі можуть використовувати електричну енергію для професійної та підприємницької діяльності.
  • побутовий споживач – фізична особа, яка використовує електричну енергію для забезпечення власних побутових потреб, що не включають професійну та/або господарську діяльність, на підставі відповідного договору з учасником ринку, у тому числі за договором постачання електричної енергії споживачу.

Нормативно-законодавчі акти щодо функціонування нового ринку електричної енергії:

 

 

guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі