Нерозчищені лінії електропередачі стали причиною аварійних знеструмлень у Рівненському районі.

28 червня 2019 року на території України було оголошене штормове попередження – сильні пориви вітру цього дня спричинили численні обриви ПЛ 0,4 кВ, внаслідок чого частково було знеструмлено села Оржів, Колоденку, Грабів, Глинки, Клевань, Зоря, В. Житин, Обарів та інші. Над відновленням електропостачання наші бригади працювали протягом усіх вихідних.

У 95% випадків причиною аварійних знеструмлень і навіть обривів електромереж стали невпорядковані охоронні зони повітряних ліній електропередачі, а простіше кажучи необрізані гілки дерев.

Нагадуємо, згідно із пп. 5.5 «Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України», затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10.04.2006 № 105 на виконання Закону України «Про благоустрій населених пунктів», відповідальними за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними є їхні власники та землекористувачі:

  • «на об’єктах благоустрою державної чи комунальної власності –

балансоутримувачі цих об’єктів;

  • на територіях установ, підприємств, організацій та прилеглих

територіях – установи, організації, підприємства;

  • на територіях земельних   ділянках,   які   відведені   під

будівництво, – забудовники чи власники цих територій;

  • на безхазяйних територіях,   пустирях   –   місцеві  органи

самоврядування;

  • на приватних садибах і прилеглих ділянках – їх власники або

користувачі».

Саме тому, для проведення робіт з благоустрою та чистки трас повітряних ліній з органами місцевого самоврядування  погоджуються відповідні графіки, коли електромережі знеструмлюються і власники земельних ділянок мають навести лад у охоронних зонах повітряних ліній.

Попри те, що згідно з законодавством організовувати та здійснювати роботи з належного утримання дерев мають їхні власники, лише минулоріч  працівниками Рівнеобленерго було здійснено чистку 1554 км повітряних ліній 0,4 кВ та 391 км ПЛ 10 кВ. Не меншими темпами ведуться роботи і цьогоріч – ми йдемо на зустріч органам місцевого самоврядування, самотнім, немічним споживачам і здійснюємо чистку трас, хоча це не є прямим обов’язком енергетиків. Тому звертаємося до власників зелених насаджень – подбайте про належне їх утримання, не відмовляйтеся обрізати гілки плодового дерева, горіха  з відмовкою про те, що недоотримаєте урожай – аби необрізані гілки дерев під час негоди не ставали причиною знеструмлень у Вашій оселі, у Ваших сусідів, цілих вулиць і навіть населених пунктів.

guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі