Енергетики будуть змушені обмежувати електропостачання через борги за спожиту електроенергію

ПрАТ «Рівнеобленерго» стурбоване станом розрахунків окремих балансоутримувачів багатоповерхових будинків міста Рівне і може вимушено піти на відключення житлових будинків від електропостачання вже найближчим часом. Наголошуємо, йдеться про відключення сходових клітин та ліфтів через борги за спожиту електроенергію ЖКП, ОСББ, управлінських компаній, обслуговуючих кооперативів тощо.

Станом на 01.07.2018 року борг балансоутримувачів житлового фонду перед «Рівнеобленерго» перевищує 1 200 000 грн.

Так ЖКП «Перспективне» заборгувало Товариству 467 387 грн, ЖКП «Покровське» – 273 304 грн, ЖКП «Галицьке» – 252 355 грн, ТзОВ «Керуюча компанія «Західна» – 195 220 грн, ОК «Житлово-будівельний кооператив «Буковинський» – 92 456 грн, борги окремих ОСББ коливаються від 5 до 48 тисяч гривень.

У разі відсутності оплати заборгованості споживачами, відповідно до вимог Правил роздрібного ринку електроенергії, затверджених Постановою НКРЕКП №312 від 14.03.2018 (пункт 3.1.6/6) (далі – ПРРЕ),  ПрАт «Рівнеобленерго» буде зобов’язане припинити електропостачання боржникам.

Всі боржники неодноразово отримували повідомлення про необхідність сплатити за спожиту електроенергію або ж провести реструктуризацію боргу. ПрАТ «Рівнеобленерго» нагадує, що несплата за спожиту електроенергію ставить під загрозу закупівлю у держави необхідного обсягу електроенергії для потреб споживачів Рівненщини.

Накопичена заборгованість позбавляє енергопостачальну компанію можливості проводити оптові закупівлі електроенергії у ДП «Енергоринок». Невиконання фінансових зобов’язань перед оптовим ринком електроенергії може потягнути за собою порушення договірних зобов’язань перед іншими споживачами, які вчасно і в повному обсязі розраховуються за спожиту електроенергію.

Між тим, неврегульованим залишається питання укладання договорів між ОСББ та ПрАТ «Рівнеобленерго» – доволі поширеною є ситуація, коли ЖКП чи компанія-забудовник звертаються до Товариства щодо розірвання договору про електропостачання, натомість представники ОСББ не укладають відповідних договорів, що також є підставою для припинення електропостачання – згідно з ПРРЕ (пункт 1.2.15) не допускається споживання (використання) електричної енергії споживачем без укладення договору з електропостачальником.

ПрАТ «Рівнеобленерго» завжди готове до будь-яких законних заходів, аби уникнути обмеження постачання електроенергії споживачам. Тому сподіваємося, що керівництво ЖКП, ОСББ та інших балансоутримувачів негайно відреагують на ситуацію і не робитимуть її заручниками побутових споживачів електроенергії.

Нагадаємо, ПрАТ «Рівнеобленерго» працює за тарифами встановленими НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг) та згідно законодавства України.

guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі