Коректний облік електричної енергії – підтримка економіки держави

ПрАТ «Рівнеобленерго» у травні розпочало заміну електролічильників у побутових споживачів.

В усіх районах Рівненської області та у обласному центрі проводиться безкоштовна заміна електролічильників, у яких закінчився термін державної повірки.

Роботи проводять електромонтери компанії, кожен з яких має відповідне посвідчення. Вже було здійснено заміну понад 1,5 тисячі приладів обліку, протягом до жовтня планується здійснити заміну ще близько 12 тисяч електролічильників, частина з яких буде з передачею даних.

Крім того, тривають роботи з приведення до законодавчих норм винесення електролічильників на фасад – вони також будуть комплектуватися новими приладами обліку.

Як зауважив директор із взаємодії з клієнтами Андрій Ахромкін, заміна приладів обліку, це не лише вимога нормативних документів, «розуміння точної кількості спожитої електричної енергії, зменшення її втрат – це підтримка для нашої генерації, економія електричної енергії, що є надзвичайно актуальним в умовах воєнного стану та матиме позитивний вплив на економіку нашої держави».

Нагадаємо, кожен вимірювальний пристрій, в тому числі й електролічильник, розрахований на певний період роботи, протягом якого показники спожитої електричної енергії є коректними. Цей період має назву «міжповірочний інтервал», і коли він наближається до завершення, електролічильник необхідно повірити або замінити. Саме тому лічильник електроенергії  своєчасно з дотриманням встановлених міжповірочних інтервалів повинен пройти періодичну повірку або заміну, від чого споживач не може відмовитися.

Частота повірки та заміни залежить від типу, конструктивних особливостей лічильника та часу виготовлення. Для лічильників, виготовлених після 1 грудня 2016 року термін коливається від 6 до 16 років.

Свідченням того, що лічильник пройшов повірку  та обліковує електричну енергію відповідно своєму класу точності, є наявність на лічильнику електроенергії пломб з печаткою організації, уповноваженої на проведення повірки та/або пломб з тавром виробника.

 Варто пам’ятати! Несанкціоноване втручання в роботу приладів обліку є грубим порушенням Правил роздрібного ринку електричної енергії. У разі виявлення зазначених порушень, оформляється акт про порушення, відповідно до якого споживач буде змушений відшкодувати компанії понесені збитки.

guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі