Хто відповідальний за обрізку дерев поблизу ліній електропередач?

Згідно з законодавством працівники обленерго можуть здійснювати чистку охоронних зон повітряних ліній лише поблизу електромереж напругою 10 кіловольт, також ми допомагаємо здійснювати чистку електроліній напругою 0,4 кіловольт біля будинків і присадибних ділянок людей, які фізично не в змозі самостійно це зробити –  неповносправних, самотніх та пенсіонерів.

В усіх інших випадках мешканці на своїх територіях повинні робити це самостійно.

Тому нагадуємо громадянам, органам місцевого самоврядування, установам та організаціям  про необхідність дотримуватись вимог ст. 28 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», п.5 «Правил охорони електричних мереж», п 5.5 «Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України

Адже, згідно з вказаними документами, відповідальними за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними є:

на об’єктах  благоустрою державної чи комунальної власностібалансоутримувачі цих об’єктів;

на територіях установ, підприємств, організацій та прилеглих територіяхустанови, організації, підприємства;

на територіях земельних ділянок, які відведені під будівництво,забудовники чи власники цих територій;

на безхазяйних територіях, пустиряхмісцеві органи самоврядування;

 на приватних садибах і прилеглих ділянкахїх власники або користувачі.

Втім, як показує практика, як органи місцевого самоврядування, так і власники територій, часто ігнорують необхідність розчищення повітряних ліній, що набуває загрозливої тенденції і призводить до знеструмлення споживачіводне аварійне дерево може створити загрозу знеструмлення цілого населеного пункту, а обірваний необрізаними гілками дріт є небезпечним для життя людей.

Отже, організовувати та здійснювати роботи з належного утримання дерев (і не лише тих, які висаджені в охоронних зонах ПЛЕП) мають їхні власники.

Водночас, згідно з п.23 «Правил охорони електричних мереж»

Енергопідприємства мають право припиняти або обмежувати електропостачання споживачів, що порушили Правила. Відновлення електропостачання здійснюється після усунення порушень та відшкодування підприємствам, які експлуатують електричні мережі, заподіяних матеріальних втрат, а також вартості робіт з ввімкнення до електромережі згідно з укладеними договорами.

guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі